ÁFA illetve adók beállítása

Az ÁFA beállítása mindíg problémát okoz, ezért érdemes egy kicsit körbejárni az adó számítás módszertanát. Alapból az oscommerce úgynevezett halmozó adószámítást végez adócsoportonként. Egy adócsoportba több adókulcs is tartozhat. Ha csak áfa kulcsot használunk, akkor adócsoportonként egy áfa kulcs a leginkább használható megoldás.

Fogalmak

Adózóna

Ha meghatározunk adózónát (területi illetékességet), akkor azon a területen a meghatározott adóosztályt fogja alkalmazni a program.

Adókulcs

A kulcs egy szorzó szám, amivel a nettó termék árat növeljük. Negatív érték nem jellemző rá. 2012-ben magyaroszágon 27% az ÁFA kulcs. Az adókulcsoknál adhatjuk meg az adóosztályt is. Dohánytermék osztályra két kulcsot is definiálhatunk. Az egyik a jövedéki adó, a másik az
ÁFA lehet.

Adóósztály

Az adókulcsokat osztályozhatjuk, de figyelni kell rá, mert a jellege meghatározza a mértékét (kulcsát, kulcsait) is. Tehát létezik általános forgalmi adó, aminek lehet több kulcsa is. Az adóosztályokban kulcsok szerint kell osztályokat létrehozni. Tehát mondjuk 27%-os ÁFA osztály.

Lehetséges olyan adócsoportokat is létrehozni, ami egy termékkörre jellemző. Pl dohánytermék, aminél jövedéki adót és ÁFÁ-t is felszámolhatunk. Az ilyen adóosztály neve legyen a dohánytermékek.

Elfogadható csoportosítás lehetne hazánkban a következő:

21.26%-os ÁFA tartalmú termékek
27% ÁFA kulcsu termékek
Jövedéki adós termékek

Használat

Hazánkban elsősorban az ÁFA használható az árképzésben, mivel ez a legelterjettebb forgalmi típusú adó fajta. A jövedéki adóval lehetnek problémák, mivel beltartalmi értékhez (pl alkohol fok) kötődik, tehát nehézkes a számítási módja.
Egy másik forgalmi típusú adó van még használatban, amit ide sorolhatnánk, a helyi iparűzési adó. Ennek mértéke 1-2% .

Termékdíj tömeghez kötődik, amit nem tudunk ár alapján kalkulálni, de az áruház bővítményeken keresztűl lehetőséget biztosít tömeg kalkulációkhoz is.

Ha az áruház bruttó árakkal dolgozik, ami hazánkban kötelező, akkor az áfa tartalom megjelölése visszafelé számolva alkalmazandó. Igaz nem készít az áruház szigorú számadású számviteli és adó bizonylatot, de érdemes a bevált gyakorlatot követni. Tehát a 27%-os adókulccsal számított termékár 21.26%-os áfát tartalmaz.

Példa

Adózóna: Magyarország összes megye

Adókulcsok: 27% Áfa, 2% IPA, 5% jövedéki

Adócsoport: Jövedéki termék

Adó számítása: 27%*2%*5% = 1,27*1,02*1,05 = 1,36017 = 136,017%

Termék nettó ára: 1.000Ft

Bruttó árképzés: 1.000*(1+0,36) = 1.360Ft

Nettó árképzés: 1360Ft /(1+0,36) = 1.000Ft

Kulcs számítása visszafelé: 1-(1/1,36) = 26,48%

Adó tartalom számítása:
1.360 * 0,2648 = 360Ft

vagy

1.000 * 0,36 = 360Ft

 

Az adókulcsok prioritása

Fontos beállítási szempont a megjelenítésben a prioritás vagy más néven az adókulcsok sorrendje. Az adók megjelenése a checkout_confirmation oldalon szabályozható a prioritással.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.